Danas je, u pulskoj bolnici, nakon duge i teške bolesti preminuo Frano Biočić, jedan od ljudi kojima labinski sport duguje jako puno pa tako i naš rukometni klub.
Frano Biočić jedan je od utemeljitelja DTO Partizan u proljeće 1954. godine u kojem su učinjeni prvi rukometni koraci na Labinštini, a on je bio član prve muške rukometne momčadi. To društvo je preteča najprije muškog, a godinu dana kasnije i ženskog rukometnog kluba u Labinu.
Jako se istaknuo i kao prvi Savezni rukometni sudac u Istri. U 12 prvoligaških sezona bivše države sudio je više od 200 prvoligaških utakmica a početkom 70-tih godina i 5 utakmica talijanske prve lige.
Rukometni djelatnici DTO Partizan / Frano Biočić, Velimir Štingl, Anton Gergorić, Zdravko Štingl i Josip Brezac 
Uz rukomet gdje je položio i za trenera, bio je republički sudac u nogometu, košarci, odbojci te nogometni instruktor koji je 1963. u Labinu osnovao prvu pionirsku školu nogometa, a bio je i jedan od začetnika futsala na Labinštini, sa pokretanjem Zimske malonogometne lige koja i dan danas živi.
Nakon sudačke karijere posvetio se sportu kao učitelj i instruktor mladih sudaca na koje je prenosio svoje veliko i bogato iskustvo, bio je delegat i nadzornik, predsjednik Organizacije rukometnih sudaca Labina i Istre. Bio je dobitnik brojnih priznanja za svoj rad u sportu, a najvrijednije je Majska nagrada fizičke kulture kao najviše republičko priznanje u bivšoj državi. Između ostalih, dobio je i nagradu za životno djelo Sportske zajednice Grada Labina, a prije nekoliko godina i Sportske zajednice Istarske županije.
Dragi Frano hvala vam na svemu, počivajte u miru.

Napišite komentar

Morate biti prijavljeni in da bi mogli slati komentare