Naš klub, ali vjerujemo i sve stanovnike našeg grada danas je potresla vijest kako je preminuo naš počasni član i dugogodišnji djelatnik kluba prof. Zdravko Štingl.

Prof. Zdravko Štingl (1938-2022) radio je kao profesor tjelesnog odgoja u SŠ Mate Blažina u Labinu sve do svog umirovljenja 2003. godine i kao rukometni trener u oba labinska rukometna kluba.

Što se tiče igračkih dana prof. Zdravko Štingl bio je aktivni igrač Rukometnog kluba Rudar od 1957. do 1966. godine, nakon čega se upušta u trenerske vode u kojima je ostvario brojne uspjehe. Jedan od najvećih uspjeha su svakako brojni igrači i igračice koje je rukometno odgojio radeći sa muškim i ženskim selekcijama Rudara, od kojih su mnogi nastupali za reprezentaciju Hrvatske i Jugoslavije. S muškom ekipom Rudara osvojio je Prvenstvo regija i plasman u jedinstvenu Hrvatsku rukometnu ligu. Prvenstvo Hrvatske osvojio je 1975. godine i uveo klub u 2. saveznu ligu. Sa ženskom ekipom Rudara osvojio je 2. saveznu ligu Sjever 1981. godine i 1. B saveznu ligu 1982. godine. Najveći uspjeh u 1. saveznoj rukometnoj ligi Jugoslavije ostvario je u sezoni 1982./83. kada Rudar osvaja 7. mjesto. Sa ženskom juniorskom ekipom Rudara osvojio je Prvenstvo Hrvatske u Buzetu i Prvenstvo Jugoslavije u Skoplju 1982. godine. Vodio je i ŽRK Zamet 1992. i pulski Transimpex koji je 1993. uveo u 1. Hrvatsku ligu. Od 1995. do 2005. godine radio je kao trener u omladinskom pogonu ženskog i muškog rukometnog kluba Rudar s kojima je isto tako ostvario brojne uspjehe u državnim i školskim ligama.

Prof. Zdravko Štingl ostavio je traga i na reprezentativnom nivou. Bio je trener juniorske ženske reprezentacije Hrvatske koja je 1976. u Subotici osvojila Rukometni republički turnir Bratstvo Jedinstvo. Kao priznati rukometni stručnjak vodio je Hrvatski rukometni kamp za mlađe kategorije, a najveće mu je priznanje bilo vodstvo hrvatske ženske rukometne reprezentacije u povijesnoj prvoj međunarodnoj utakmici odigranoj s SAD-om u Zagrebu 18. lipnja 1991. i u drugoj utakmici sljedećeg dana u Puli.

Profesore hvala vam na svemu, počivajte u miru.

 

Napišite komentar

Morate biti prijavljeni in da bi mogli slati komentare