U utorak 13. srpnja u prostorijama Hrvatskog rukometnog saveza održano je izvlačenje natjecateljskih brojeva za sezonu 2021/2022 za sve klubove sudionike Hrvatskih rukometnih liga u seniorskim natjecanjima za žene i muškarce.

Raspored utakmica 1. HRL Jug u kojoj se kovari od ove sezone natječu pod imenom RK Rudar Adria Oil prenosimo u cijelosti.

RK Trogir je osvajanjem 1. mjesta izborio plasman u Paket24 Premijer ligu, dok se odlikom HRS-a o proširenju Paket24 Premijer lige u istu plasirao i HRK Karlovac kao drugoplasirana momčad.

Naime u novu sezonu ulazi se i s promjenama u sustavu natjecanja. Najviše promjena vezano je uz Paket24 Premijer ligu, dok se neke promjene tiču i naše 1. HRL Jug.

U novoj sezoni ukupno 16 klubova će se natjecati u najvišem rangu, što je 4 više od prethodnih sezona, i ono što je najbitnije je to da će napokon RK PPD Zagreb i RK NEXE sudjelovati u natjecanju od samog početka a neće se kao prijašnjih godina priključiti u natjecanje u posljednjih 10 kola, odnosno u ligu za prvaka.

Liga će se podijeliti na 2 skupine po 8 klubova, a određivanje sastava skupina će se bazirati na plasmanu u prethodnoj sezoni – neparna mjesta ulaze u skupinu A, dok parna u skupinu B. Nakon odigranih utakmica po skupinama formiraju se dvije nove grupe, odnosno liga za prvaka sa 6 klubova i liga za poredak sa 10 klubova.

U ligu za prvaka ulaze klubovi od 1. do 3. mjesta po skupinama, klubovi ne prenose bodove osvojene u prvom djelu natjecanja po skupinama, igra se dvokružno što znači 10 kola.

U ligu za poredak ulaze klubovi od 4. do 8. mjesta po skupinama. Klubovi prenose bodove ali samo od međusobno odigranih utakmica između klubova koji nastavljaju natjecanje u ligi za poredak. Svaki klub odigrava novih 10 utakmica samo sa klubovima sa kojima nije igrao u prvom djelu natjecanja po skupinama.

Nakon toga slijedi doigravanje za prvaka i doigravanje za poredak. Prvo i drugoplasirana momčad igraju za prvaka u maksimalno 5 utakmica, odnosno tko prije do 6 osvojenih bodova. U svakoj utakmici mora biti pobjednika, u slučaju neriješenog rezultata odmah se izvode sedmerci. Zatim 3. i 4. plasirana momčad igraju za poredak i plasmanu u EL po istom sistemu, kao i 5. i 6. plasirana momčad.

U doigravanju za poredak dvije posljednje plasirane momčadi direktno ispadaju u niži rang natjecanja, dok 7. i 8. plasirana momčad igraju kvalifikacije sa drugoplasiranim momčadima iz 1. HRL Jug/Sjever.

Upravo ta promjena je pozitivna novost u sustavu natjecanja 1. HRL Jug/Sjever po kojoj će i drugoplasirani klubovi imati mogućnost plasirati se u viši rang, što do sada nije bio slučaj.

Kako smo već spomenuli da su RK Trogir i HRK Karlovac ostvarili plasman u viši rang, 2 mjesta u 1. HRL Jug popuniti će se klubovima iz 2. HRL. Budući da niži rangovi nisu igrali, odnosno prvenstvo je bilo prekinuto već u samom startu, nije se moglo odrediti koji klubovi će ostvariti plasman u viši rang na osnovu finalnog plasmana, tako da je HRS donio odluku kako će se 2 mjesta u 1. HRL Jug popuniti igranjem dodatnih kvalifikacija. U početku zainteresirani su bili RK Arena-Pula, RK Gospić, RK Rovinj i RK Veruda, međutim odustajanjem pulskih klubova, plasman u viši rang ostvarili su RK Gospić i RK Rovinj.

 

 

 

Napišite komentar

Morate biti prijavljeni in da bi mogli slati komentare