Ovih dana u Gradu Labinu počelo je obilježavanje 100. obljetnice Labinske republike. Ukratko, za sve mlađe naraštaje koji slučajno nisu upoznati sa poviješću našeg grada, a nadamo se da je takvih malo, davne 1921. godine, točnije 2. ožujka započeo je štrajk i pobuna protiv tadašnje uprave rudnika, što će izrasti u prvi organizirani antifašistički ustanak u svijetu, kasnije nazvan „Labinska republika“. Taj događaj krupnim slovima uklesan je ne samo u povijest Labina, Labinštine i Istre, već i cijele Europe. Obilježavanje Labinske republike iskaz je poštivanja vlastitog identiteta te očuvanja rudarskog naslijeđa koje je značajno obilježilo 20. stoljeće Labinštine.

Tim povodom brojne Labinske udruge, među kojima je i naš rukometni klub, već godinama obilježavaju Dan rudara i Labinsku republiku kroz razne sportske i kulturne aktivnosti, a ove godine je pred nama velika i posebna obljetnica – 100 godina od Labinske republike.

Ove godine RK „Rudar“ Labin organizirati će 16. po redu turnir Dan rudara – Labinska republika za dječake u kategoriji U15. Na turniru su proteklih godina sudjelovale momčadi iz svih krajeva Hrvatske a iskreno se nadamo da će nam svima poznata Covid situacija isto dopustiti i ove godine.

Uz sportske aktivnosti, koje su već postale tradicionalne, kovari su se ove godine potrudili stvoriti nešto novo, sve u cilju obilježavanja 100. obljetnice Labinske republike.

Već je predstavljena nova iTV platforma budikovar.tv kao poklon gradu i građanima Labinštine povodom 100. obljetnice Labinske republike na kojoj je omogućen pregled sadržaja ON-AIR i ON-DEMAND, a danas je na Facebook profilu kluba predstavljen novi vizual kluba.

Tom prilikom štampani su novi dresovi seniorske momčadi u crno zelenim bojama koje su ujedno simbol rudarstva, a brojka 100 na dresu igrača simbol je 100. obljetnice Labinske republike, kao i simbolično poslagani sportski i kovarski rekviziti u obliku broja 100.

 

Prikazani vizuali koristiti će se u svim promotivnim materijalima kluba u cilju promocije kovarske baštine ali isto tako svih aktivnosti kluba.

100 X SRETNO !!!

 

Napišite komentar

Morate biti prijavljeni in da bi mogli slati komentare